Η γιορτή της Χοζοβιώτισσας

Παναγία Χοζοβιώτισσα στην ΑμοργόΈνα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο της Αμοργού αλλά και της Ελλάδας είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Χτισμένο στη νότια πλευρά του νησιού, μέσα στα βράχια, είναι ορατό μόνο από το πέλαγος. Χρονολογείται από τα πρώιμα χρόνια του βυζαντίου και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του μιας και η περιοχή στην οποία βρίσκεται είναι ιδιαίτερα δύσβατη.

Η μονή, που πήρε το όνομά της από την εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στο εσωτερικό της, ιδρύθηκε στις αρχές του 10ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας έφτασε στο νησί από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης.

Μέσα στο μοναστήρι, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα οικοδόμημα μοναδικής αρχιτεκτονικής λόγω της θέσης του μέσα στο βράχο, καθώς και του εξαιρετικού εσωτερικού του χώρου (στενές καμάρες, λαξεμένα σκαλοπάτια κ.λπ.) φυλάσσονται ανεκτίμητοι εκκλησιαστικοί θησαυροί όπως βυζαντινές εικόνες, σκευοφυλάκια, χειρόγραφα ευαγγέλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Η μονή γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν στο πανηγύρι, απολαμβάνοντας επίσης φαγητό και γλυκό παστέλι.

Προσφορές

Το ξενοδοχείο Aquapetra προσφέρει διάφορους τύπους δωματίων, που το καθένα διαθέτει το δικό του χαρακτήρα.
Όλα τα δωμάτια είναι διαμορφωμένα σύμφωνα με το κλασικό κυκλαδίτικο στυλ, προσφέρουν την απόλυτη άνεση και αξέχαστη φιλοξενία.

Newsletter